Značky
 
Nákupní košík
Košík je prázdný
 
Akční nabídka
Kuskus Kuskus
39 Kč 33 Kč  
Maamoul Maamoul
89 Kč 75 Kč  
5 z 5 hvězdiček!
Melasa z granátových jablek Melasa z granátových jablek
65 Kč 55 Kč  
5 z 5 hvězdiček!
Pepř vietnamský celý Pepř vietnamský celý
79 Kč 70 Kč  
Plyšová ovečka Plyšová ovečka
102 Kč 75 Kč  
Plyšový pejsek Plyšový pejsek
127 Kč 65 Kč  
Skořice vietnamská Skořice vietnamská
89 Kč 82 Kč  
5 z 5 hvězdiček!
 

Blog

22.5.2019

KOSMETICKÉ JÍLY

Kosmetické jíly při správném použití dokáží ušetřit spoustu peněz a místa na kosmetické poličce. Hydratují a čistí a jejich pravidelné používání zlepšuje kvalitu vlasů i kůže. Nejsou agresivní a pomáhají dosáhnout přirozené rovnováhy naší pokožky. Jejich použití je vysoce univerzální. Prospějí  naší pleti, kůži i vlasům.

Kosmetické jíly jsou velice příjemným a šetrným prostředkem. Zanechávají pleť přirozeně vláčnou a jemnou, nijak nenarušují její strukturu. Když je pravidelně zařadíte do svého života, brzy přijdete na to, že jiné kosmetické prostředky jste kupovali zbytečně.

 

JAK SE JÍLY POUŽÍVAJÍ?

Stačí smíchat dvě, nebo tři lžičky jílu (jednotlivé návody naleznete v našem e-shopu u popisku výrobku) se dvěma lžičkami vody. Poté naneste na pleť, nebo mokré vlasy a pár minut počkejte, dokud maska nezaschne. Nemusíte se bát, že vám zábal zabere zbytečně času. Blahodárné účinky jílu se projeví už po několika minutách a zábal by měl trvat v rozmezí od 3 do 20ti minut.

Pro zachování ideálních účinků jílu by se na výrobu masky měla používat porcelánová, dřevěná, nebo keramická miska se lžičkou. To proto, že kosmetický jíl by neměl přijít do kontaktu s kovem.

Pokud svojí pokožku chcete ještě více rozmazlit, můžete k rozdmýchání jílu použít místo vody kosmetickou vodu z damašských růží, nebo pomerančových květů. Majitelky sušší kůže mohou přidat i pár kapek kosmetického oleje.

Jak poznat, který jíl je pro Vás ten pravý?

 

BÍLÝ JÍL

Je z rodiny jílů jako jediný zcela hypoalergenní. Je vhodný zejména na citlivou, velmi suchou, ale také aknózní a problematickou pleť. Má hojivé, protizánětlivé účinky, zároveň pokožku do hloubky hydratuje.

Stejně tak pomáhá vysušeným a poškozeným vlasům. Celému tělu pak prospěje zábal proti křečím, napomáhá také v boji proti celulitidě. Skvěle poslouží i vysušeným rukám.

 

ZELENÝ JÍL

Dá se říct, že je malým zázrakem pro ty, kterým se rychle mastí pokožka, nebo vlasy. Má detoxikační, čistící účinky, stahuje póry a reguluje tvorbu kožního mazu. Zároveň remineralizuje, regeneruje a revitalizuje pokožku.

 

ČERVENÝ JÍL

Ocení ho především ti, které trápí unavená, zašedlá pokožka, nebo jemné, zplihlé vlasy.

Jedná se o jíl získaný z půdy bohaté na minerální látky a stopové prvky. Čistí póry, remineralizuje a eliminuje nečistoty. Díky červené barvě navrací pokožce jas a barvu.

Vlasová maska z červeného jílu dodá vlasům přirozený objem a vzdušnost a jeho pravidelným používáním dojde ke zlepšení kvality pokožky i pleti.

 

 

18.2.2019

HISTORIE MÝDLA Z ALEPPA

Aleppské olivové mýdlo (někdy nazývané jen mýdlo Alep) se považuje za první tvrdé mýdlo vyrobeno ve světě. Již staří Féničané používali ve 13. století př. n. l. v oblasti severozápadní Sýrie polotekutou podobu mýdla. Jeho pevná forma se vyvinula až v 8. století n. l. a postup jeho výroby se dodnes nezměnil. Podobné mýdlo se vyrábí také ve Francii, říká se mu marseillské mýdlo. Jeho receptura byla inspirovaná právě aleppským mýdlem.

Arabové mu říkají sabún ghár (tz. vavřínové mýdlo). Je vyrobeno z olivového a vavřínového oleje. Více je vždy olivového oleje. Toho bývá mezi 60 a 98 procenty, zatímco vavřínového mezi 2 až 40 procenty. Čím více vavřínového oleje mýdlo obsahuje, tím je aromatičtější. Aleppská mýdla jsou čistě přírodní, neobsahují žádná barviva, tuky ani podpůrné prostředky pro pěnění.

Mýdlo z města Aleppo je vhodné pro všechny věkové kategorie a typy kůže. Lze ho použít na tvář i vlasy. Díky svým vlastnostem zvlhčuje, vyživuje a zjemňuje pleť a dodává pocit její svěžesti. Mýdlo se doporučuje použít na akné, ekzémy, lupenku, opary, záněty kůže nebo růžovku. Někteří dermatologové doporučují používat aleppské mýdlo také pro odbourávání lipidů a kožního tuku. Vavřín je znám také tím, že má antiseptické a dezinfekční účinky.

 

VÝROBA ALEPPSKÝCH MÝDEL

Olivový olej je míchán ve velkých kotlích společně s roztokem kalcinové sody. Směs se zahřeje na více než 200 stupňů celsia a míchá se tak dlouho, dokud olej úplně nerozloží pohlcující glycerin a sodík. Poté se přidá vavřínový olej a znovu se vše důkladně promíchává. Takto připravená směs stydne v kotlích 24 hodin. Potom se vylije na rovnou podlahu, aby se utvořila asi šesticentimetrová vrstva zelené hmoty. Po dalších 24 hodinách stydnutí se mýdlo ručně krájí na kostky, do kterých je následně vyražená pečeť se jménem výrobce. Mýdlo se nechává aspoň sedm měsíců dozrát, aby dosáhlo dobré kvality.

Samotné vaření mýdla a jeho zpracování probíhá od listopadu do března, pro samotné zrání a vysychání mýdla jsou nejlepší jarní a letní období. Když je aleppské mýdlo čerstvé, má světle zelenou barvu. Čím je starší, tím více hnědne. Když ho však rozkrojíte, jeho vnitřek bude krásně zelený. Poměr vnější tmavé barvy a vnitřní světlé nám tak řekne, jak dlouho již mýdlo zraje. Obecně se považuje za lepší mýdlo to starší, protože obsahuje méně vody.

 

 

12.1.2019

JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT ALEPPSKÉ MÝDLO

Jednotlivé druhy mýdel se od sebe liší obsahem vavřínového oleje.

Aleppské mýdlo představuje velice univerzální prostředek, který dokáže řešit nejeden kosmetický problém. Suchou kůži vyživí a mastné zase pomůže regulovat tvorbu mazu. Pomáhá také osobám trpícím ekzémy či lupénkou. Přírodní složení vyhovuje nárokům citlivé dětské pokožky. Abyste s mýdlem byli spokojeni, připravili jsme tento článek, který Vám pomůže se v naší široké nabídce zorientovat.

 

CO JE ALEPPSKÉ MÝDLO?

Vyrábí se čistě na přírodní bázi podle tisíce let staré receptury. Neobsahuje žádné konzervanty, barviva, ani syntetické parfémy. Podstatnou část složení tvoří olivový a vavřínový olej, díky kterým mýdlo vyživuje a zároveň čistí pokožku. Právě poměrem olivového a vavřínového oleje se jednotlivá aleppská mýdla liší. Někdy se do nich přidávají také esenciální oleje, i ty však jsou na čistě přírodní bázi.

 

NA CO SE ALEPPSKÉ MÝDLO POUŽÍVÁ?

• Na mytí vlasů. Mýdlo by však nemělo být používáno více než 2x týdně. Pro dosažení maximálního účinku se doporučuje vlasy na závěr opláchnout jablečným octem. Pravidelné používání zbavuje pokožku hlavy tuku, mastí se proto pomaleji. Není tedy vhodné pro příliš suché vlasy, pro které se spíše doporučuje mýdlo s nízkým obsahem vavřínového oleje. Mýdlo zároveň slouží jako přírodní tužidlo.

• Při léčbě bodnutí hmyzu. Na ránu aplikujte suché mýdlo.

• K praní jemného prádla. Má podobné účinky jako marseillské mýdlo.

• Jako pleťová maska. Nejprve obličej opláchněte studenou vodou, aby se stáhly póry, a poté aplikujte silnou vrstvu mýdla přibližně po dobu jedné minuty.

• Jako pěna na holení. Pěna z mýdla více než dobře zastoupí pěnu na holení pánské i dámské pokožky.

• K čištění ran a hojení jizev. Vavřínový olej dezinfikuje, olivový olej napomáhá k zacelování ran.

• Proti molům. Kus mýdla v šatní skříni dokáže odradit roztoče a moly.

 

JAK POZNÁTE, ŽE JE MÝDLO KVALITNÍ?

Bohužel, i trh s aleppským mýdlem je zaplaven lacinými a nekvalitními napodobeninami. Pravé aleppské mýdlo má hnědou až zeleno-hnědou barvu, kterou udávají olivové a vavřínové oleje. Ne vždy lze spolehlivě určit, kolik procent vavřínového oleje mýdlo obsahuje.

V zásadě platí, že čím více vavřínu mýdlo obsahuje, tím má tmavší barvu. Vavřín je také charakteristický jemnou, příjemnou vůní. Po rozkrojení by barva mýdla měla být stále v zemitých odstínech. Pokud dosahuje odstínu smaragdu, jedná se o mýdlo nekvalitní a nedostatečně uzrálé.

I když mýdla obsahují esenciální oleje, měla by mít stále hnědo-zelenou barvu. Pokud jsou např. černá, jedná se o umělá barviva. Výjimkou jsou mýdla s červeným jílem, která jsou zbarvená do červena.

Naše mýdla prošla dermatologickými testy a vyhovují vysokým nárokům evropského trhu.

 

JAKÉ MÝDLO JE PRO VAŠI POKOŽKU TO PRAVÉ?

Cenu mýdla udává procento vavřínového oleje. Neznamená to však, že čím více vavřínu, tím je pro mýdlo zrovna pro vaši pokožku tím nejvhodnějším.

Čím více vavřínu mýdlo obsahuje, tím více ztrácí své hydratační schopnosti. Naopak působí více antisepticky a protizánětlivě.

 

3% až 5% vavřínového oleje

Toto mýdlo je vhodné především pro děti, nebo osoby s velmi suchou kůží či s poškozenými, suchými vlasy. Vysoký podíl olivového oleje má výrazné vyživující účinky. Po použití mýdla pokožka zůstává dlouho vláčná. Mýdlo má přírodní, zemitou vůni.

 

12% až 24% vavřínového oleje

Univerzální druhy aleppského mýdla pro každodenní použití. Vhodná na mytí obličeje, pokožky těla i vlasů. Vyhovují potřebám normální až suché pleti, dobře si poradí také s vlasy trpícími lupy.

 

35% až 40% vavřínového oleje

Doporučuje se zejména mastné pleti, nebo alergikům a osobám, které trápí kožní problémy jako např. lupénka, akné nebo ekzémy. Vysoký podíl vavřínového oleje má silné dezinfekční účinky.

 

55% vavřínového oleje

Velmi kvalitní aleppské mýdlo, vhodné pro nejcitlivější pokožku. Má silné antiseptické účinky, hodí se tak i třeba na praní prádla. Vysoký podíl vavřínu má tendenci pokožku vysušovat, je proto dobré jeho užívání střídat s mýdlem, které má nižší podíl vavřínu.

 

JAK SE LIŠÍ TEKUTÁ ALEPPSKÁ MÝDLA OD TRADIČNÍCH?

V naší nabídce nově naleznete také tekutá aleppská mýdla. Vycházejí z původní receptury a mají rovněž přírodní složení. Jejich tekutá konzistence a moderní, praktické balení však umožňují snadnější použití. Zpravidla vyhovují více zákazníkům, kteří si mýdlem myjí vlasy a obličej.

Velmi oblíbené jsou také šampóny z aleppského mýdla, která na rozdíl od mýdla vlasy nezacuchají. Tekuté aleppské mýdlo s damašskou růží si pak chválí ti, kteří si mýdlem čistí tvář a zároveň využívají zklidňující a protistárnoucí účinky damašské růže.

 

 

29.10.2018

ARGANOVÝ OLEJ

V naší nabídce se nově objevují produkty z arganového oleje. Oblíbená složka mnoha kosmetických produktů pochází z Maroka. Nikde jinde byste totiž arganovník nenašli. A protože zisk a výroba oleje je poměrně náročnou procedurou, představuje arganový olej vzácnou a cennou surovinu.

 

PROČ JE TAK VZÁCNÝ?

Arganové lesy  rostou v jihozápadní části Maroka . Než arganovník začne plodit, trvá to 15 let.  Na sběru arganových jader se po staletí podíleli marocké kozy. Ano, čtete dobře. Kozám totiž na arganových jadérkách chutná pouze měkká slupka, zbylou, tvrdou část vyloučí. A právě ta je pak zpracována na arganový olej.

Sběr a lisování plodů  probíhá v lokálních, marockých manufakturách, kde pracují především ženy. Právě to je n a výrobě arganového oleje sympatické -marocké ženy hrají v kosmetickém průmyslu důležitou roli. Ceny oleje bedlivě střeží, protože zisk z jeho výroby je často jejich jedinou příležitostí, jak sobě a svým dětem zajistit základní zdravotní péči a vzdělání. Arganový olej tak hraje významnou roli v jejich emancipaci. Zároveň organizovaná výroba přispívá k ochraně arganových lesů, kterým by jinak hrozilo vykácení.

 

JAKÉ ÚČINKY MÁ ARGANOVÝ OLEJ  NA VAŠI PLEŤ A VLASY?

Olej je přirozeným zdrojem vitaminu E, bohatý na esenciální mastné kyseliny. Je vynikajícím prostředkem,jak povzbudit a vyživit pokožku. Přestože se jedná o olej, pokožku nemastí, naopak ji zbavuje přebytečného mazu. Hodí se tak i pro pleť postiženou akné. Stejně tak prospívá i vysušené pleti, nebo pokožce poškozené od slunečního záření. Pomáhá léčit ekzémy, či zanícenou kůži a navrací pokožce rovnováhu. Urychluje hojení kůže, stejně tak je používán těhotnými ženami jako prevence proti tvorbě strií.

Svoji pověst si arganový olej získal především pro své protistárnoucí účinky. Je to přírodní antioxidant, navrací pokožce pružnost a jemně vyhlazuje vrásky.  Zanechává pleť sametově hebkou.

Dobrou službu prokazuje také poškozeným nehtům a popraskaným rtům.

 

JAK ARGANOVÝ OLEJ PROSPÍVÁ VLASŮM?

Marocké krásky arganovému oleji vděčí za krásné, lesklé vlasy. Vyhlazuje konečky a zabraňuje třepení vlasů. Vitamin E v oleji podporuje zdravý růst vlasů, slouží  také jako přírodní kondicionér. mytí vlasů arganovým šampónem prospívá především vysušeným, polámaným , nebo často barveným vlasům.

Pár kapek arganového oleje usnadňuje úpravu účesu, stačí jej vetřít prsty do suchých vlasů.

Někdo používá arganový olej na vlasy přes noc jako masku - stačí po umytí nanést olej od kořínků po konečky, zabalit do ručníku a ponechat do rána, nebo alespoň několik hodin. Vlasy pak umyjte šampónem a opláchněte studenou vodou -docílíte tak lépe jejich lesku.

 

 

15.10.2018

DAMAŠSKÁ KÁVA

Damašská káva se vaří podobně jako turecká, tedy v džezvě. Někdy je nazývaná také jako arabská káva, i když toto označení není úplně přesné, protože pravá arabská káva se připravuje jinak. Každopádně damašská káva známá svojí pronikavou vůní kardamonu a bohatou chutí.

Za časů Osmanské říše měli Turci nadvládu nad většinou arabských území. Osmané představili Arabům vlastní přípravu kávy v džezvě. Arabové v Levantě (území Sýrie, Libanonu, Palestiny, Jordánska a částečně Iráku) se brzy naučili vařit kávu osmanským způsobem, ale chtěli v ní mít kardamon, který Osmané nepoužívali. Damašek jako jedno z hlavních správních měst byl průkopníkem této chuti, a také proto se této kávě říká damašská.

Každá z oblastí na Blízkém východě má vlastní rituál pití kávy, při němž hostitel projevuje svému hostu úctu a dává mu najevo svou pohostinnost. Káva má svojí symboliku i během radostných či smutečních událostí. Samozřejmě se nezapomíná na dodržování společenské etikety. Je zvykem, že nejdříve se nabídne káva nejvýznamnější osobě a nakonec té nejníže postavené v přítomné společnosti.

Dovážíme a prodáváme kávu HAMWI CAFÉ od společnosti Hamwi International, která byla založena v syrském Damašku v roce 1951 Muhammadem Abdul Wahábem al-Hamwím, jehož vášeň ke kávě se odrazila v jedinečném citu pro kvalitu a hygienu. Směs jeho kávy a kardamonu našla veliké zalíbení zejména mezi obyvateli Damašku. Druh kávových bobů je arabika původem z Jižní Ameriky.

V nabídce máme čtyři druhy damašské kávy:

1. Hamwi Café Mocha (jemně mletá káva bez kardamonu)

2. Hamwi Café with Cardamon (jemně mletá káva s 10% kardamonu)

3. Hamwi Café with Extra Cardamon (jemně mletá káva s 15% kardamonu)

4. Hamwi Café Plus Cardamon (jemně mletá káva s 20% kardamonu)

 

PŘÍPRAVA DAMAŠSKÉ KÁVY

Pravá damašská káva se připravuje v nádobě s dlouhou rukojetí zvané džezva (arabsky rakwa). Do džezvy se naleje studená voda, kterou přivedeme k varu. Těsně předtím, než začne voda vařit, přidáme do džezvy několik lžiček jemně namleté kávy, která už je ochucena kardamonem. Obsah džezvy přivedeme k varu. Připravovaná káva začne kypět, proto musíme džezvu na chvilku odstavit a zamíchat. Oheň stáhneme na minimum. Poté džezvu opět postavíme na oheň a přivedeme k varu. Pěna začne v zápětí znovu stoupat. Džezvu znovu odstavíme a celou proceduru zopakujeme ještě jednou nebo dvakrát. Po chvíli je káva připravena k servírování.

Kdo má rád sladkou kávu, přidá cukr do vody hned na začátku procesu vaření. Není zvykem sladit kávu dodatečně. Káva se podává v malých šálcích s talířkem.

Způsobů přípravy kávy vařené džezvě je více. Kávu můžeme například přidat do džezvy ještě když je voda studená nebo dokonce nasypeme do džezvy jako první a vodu přidáme až vzápětí. Tento způsob je ale v současnosti méně častý.

Pravá arabská káva se vaří ve vyšší nádobě zvané dalla. Před samotným vařením kávy se kávová zrna opraží nad ohněm a poté v hmoždíři rozdrtí. Do horké vody se přidá káva a kardamon. Na mírném ohni se káva vaří asi deset minut. Takováto káva je o dost silnější než ta turecká a podává se v malém množství. Na dně malého šálku lze najít pouze jeden nebo dva doušky kávy výrazné chuti, která okamžitě člověka osvěží.

KARDAMON

Kardamonová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin. Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků:

  1. Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.

  2. Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.

  3. Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, léčbě zánětů dásní a zubů.

  4. Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocněním dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.

  5. Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.

  6. Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.

  7. Ověřeným účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a afrodisiakum pro mužskou část populace.

  8. Čaj s kardamonem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.

  9. Semena kardamonu s medem zlepšují kvalitu zraku.

  10. Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), antisepticky a k osvěžení dechu.

Zdroj: http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/maly-zazrak-jmenem-kardamon-jak-s-nim-kouzlit-v-kuchyni-22887.aspx

 

 

31.1.2017

VODA Z POMERANČOVÝCH KVĚTŮ

Voda z květů pomerančovníku se dá využít podobně jako voda z lístků růží. Díky sladkokyselé chuti v sobě skrývá jedinečný potenciál. Každý z vašich vjemů může na různé druhy pomerančové vody reagovat jinak – jeden druh vody byste použili jako parfém a jiný naopak v kulinářství. Nabízíme vám několik našich tipů:

 

LÁZEŇ ZS VÝTAŽKEM POMERANČOVÝCH KVĚTŮ

Smíchejte 2-3 sklenice teplého mléka se 3 lžící medu a cca 30 ml vody z pomerančových květů. Vše přidejte do vodní lázně. Po koupeli bude vaše kůže vonět jako pomerančový háj a bude hebká jako satén.

Vaše kůže si vodu z pomerančových květů zamiluje, zvláště pokud máte mastnější nebo citlivější. Například ve Francii se používá v kosmetice pro děti, protože zklidňuje zarudnutí a podráždění kůže. Stejně jako růžová voda tak i pomerančová voda se může použít i jako tonikum. Pro tento případ však doporučujeme, aby tyto vody byly kvalitní čisté přírodní destiláty.

 

OSVĚŽENÍ PLETI A RUKOU

Na Blízkém východě mají tamní obyvatelé starou tradici, kdy jsou hosté vítáni kropením vody s jemnou příměsí růží či pomerančů. Stejné osvěžení může přijít i po večeři nebo během loučení s hosty, kterým v paměti utkví mnoho sladkých vzpomínek.

Dámy používají vodu z pomerančů také pro osvěžení obličeje v horkých dnech, kdy pleť hodně trpí. Doporučujeme dát pomerančovou nebo růžovou vodu do malého flakónku s rozprašovačem a nosit ji v kabelce pro případ nouze.

 

OSVĚŽOVAČ VZDUCHU

A jak váš pokoj proměníte na voňavou rajskou zahradu? Stačí nalít trochu destilátu do misky s vroucí vodou a nechat ji v místnosti. Jak se voda bude vypařovat, zaplní celý prostor vůní pomerančových květů. Vzhledem k tomu, že esence z pomerančových květů je známá pro své uklidňující vlastnosti, doporučujeme provonět Vaši ložnici před tím, než půjdete spát.

 

PUDINKY, ZMRZLINY A DEZERTY

Veškeré sladké dezerty, pudinky, nákypy, pěny či rozličné smetanové pochutiny budou kapkou pomerančové nebo růžové vody rovněž příjemně obohaceny. Můžete ji zkusit přidat i do bílé čokolády či krému při přípravě ovocných dortů. Také domácí vanilkové zmrzliny budou s trochou pomerančové vody o něco zajímavější.

Pokud růže je přirozeným partnerem pro maliny, voda z pomerančových květů si rozumí obzvláště dobře s jahodami a pár kapek této tekutiny posílí jejich chuť. To samé se dá říct i pro kombinaci s meruňkami v jakékoli podobě.

Toto jsou jen nápady, které jsme sami vyzkoušeli. Použití vody z pomerančových květů při přípravě sladkých pokrmů se meze nekladou.

 

SLADKÝ CHLÉB A PEČIVO

Sladké pečivo je ve Francii také dlouhé roky či staletí dochucováno vodou z pomerančových květů. Briošky bývaly slazené buď medem nebo směsí cukru a medu. Pomerančová voda jim dala jemnější chuť a rovněž změkčila výraznou chuť medu. Nyní francouzští pekaři a pekařky v této tradici pokračují. Ačkoli byl med nahrazen cukrem, tak voda z pomerančových květů zůstala.

Také samotná kombinace medu s pomerančovou vodou se nabízí k vyzkoušení. Když je namažete na topinku s máslem, budete mít v ústech sladké nebe.

 

ZELENINOVÉ SALÁTY

Voda z pomerančových květů ale není je pro sladké dezerty. Možná, že jste již ochutnali nesladká jídla s pomerančovou vodou a ani o tom nevíte. Používá se totiž v malém množství. Výborně se kombinuje například s okurkou. Do okurkového salátu přidejte trošičku extraktu z pomerančových květů a dochuťte solí a citrónovou šťávou.

Z marocké kuchyně naopak pochází kombinace nastrouhané mrkve, olivového oleje, citrónové šťávy, pomerančové vody a skořice. Mrkev tak ochutnáte ve zcela novém kabátu, než jste zvyklí!

 

OCHUCENÁ VODA

No a když nastane horké počasí, tak i pár kapek ve sklenici studené vody vaše tělo krásně osvěží. Pomerančový květ dělá vodu sladší a měkčí.

 

ARABSKÁ KÁVA

Libanonská bílá káva (studená nebo teplá)

Ve skutečnosti se jedná spíše o horkou vodou ochucenou o vodu zpomerančových květů, nejlépe s nádechem cukru nebo medu. V létě doporučujeme podávat s kostkami ledu. Recept je prostý:

1 šálek horké vody
5 lžiček pomerančové vody
1 lžička cukru nebo med

Vodu z pomerančových květů a cukr přidejte do horké vody a zamíchejte.

 

Marocká berberská káva

Káva se vyznačuje množstvím chutí. Můžete ji vařit v džezvě jako damašskou kávu. Během vaření přidejte koření jako skořice, kardamon, zázvor, pepř, můškátový oříšek, hřebíček a také nesmí chybět ani pomerančová voda. Stačí, když do džezvy dáte trochu z každého koření.

 

Pozn.:

Stejně jako růžová voda, tak i voda z pomerančových květů se prodává čistě přírodní (potravinářská a kosmetická) nebo rozpuštěná (potravinářská - jedná se o směs destilované vody a přírodních nebo syntetických přísad).